Haber

Afyonkarahisar’da çiftçiler sulama suyu sıkıntısına karşı uyarıldı

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, gölet ve barajlardaki su seviyesine dikkat çekerek, çiftçileri bu dönemde sulamada sıkıntı yaşamamaları konusunda uyardı.

Sandıklı bölgesindeki gölet ve barajların doluluk oranlarının yüzde 15 ile 25 arasında olduğu DSİ yetkilileri tarafından bildirildi.

Toptaş, Kızık Sulama Göleti’ni ziyaret ederek, köy muhtarı ve Limited Şirketi Kızık Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Yılmaz Başpınar’dan konu hakkında bilgi aldı.

Çiftçileri ekim öncesi uyaran Toptaş, üreticilere sulu tarım yapmadan önce sulama bölgelerindeki birlik ve kooperatiflerden bölgedeki barajlar hakkında bilgi almalarını tavsiye etti.

Toptaş, kışın kurak geçmesi nedeniyle yağışların az olması nedeniyle çiftçileri zor kuralların beklediğini söyledi.

Sulu tarım yapacak çiftçilerin sulama birlikleri ve kooperatiflerden bilgi almadan sulu tarım yapmaması gerektiğini kaydeden Toptaş, “Baraj ve göletlerdeki su seviyesi son yılların en düşük seviyesinde. Su miktarının ne kadar olduğunu bilmiyoruz. önümüzdeki baharda olacak.Çiftçi Kayıt Sistemindeki ürün değişikliği Mayıs ayına kadar uzatılmıştır.Tarım yapmayı planlayan sulu üreticiler sulu tarımlarını kuru tarıma çevirebilirler.

Başpınar, sulama için çiftçilerden beyanname aldıklarını da bildirdi.

Çiftçilerin beyanname verdiklerinde su alacaklarını düşündüklerini belirten Başpınar, “Ama ne yazık ki göletin hali bu. DSİ yetkilileriyle yaptığımız toplantıda suyumuzda birinci öncelik sebze, meyveler ve ağaçlar. Bunlardan sonra patates, şeker pancarı, mısır gibi sulu ürünler yer alıyor. Zaten Devlet Su İşleri de şu anda buna izin vermiyor.” dedi.

dumlupinar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu