Ekonomi

Arjantin ABD mahkemesinde hedge fonlara karşı zafer kazandı

Arjantin için önemli bir hukuki zafer olan Manhattan’daki ABD Bölge Yargıcı Loretta Preska, Aurelius Capital Management ve diğer hedge fonlar tarafından açılan altı davayı reddederek ülke lehine karar verdi. Bu fonlar Arjantin’i, ekonomisinin performansına bağlı olan menkul kıymetlere ilişkin ödemeleri yapmamakla suçluyordu.

Yargıcın Pazartesi günü kamuoyuna açıklanan kararı, hedge fonların tahvil anlaşmalarının “eylemsizlik” maddelerinde belirtilen beş özel ön koşulu yerine getirememesine odaklandı. Bu maddeler, bireysel tahvil sahiplerinin diğer tahvil sahiplerinin desteği olmadan yasal işlem başlatabilmeleri için belirli koşulların yerine getirilmesini gerektirerek davaları en aza indirmek üzere tasarlanmıştır.

Anlaşmazlıklar, Arjantin’in 2001 yılındaki büyük borç temerrüdünün ardından 2005 ve 2010 yıllarında devlet borçlarının yeniden yapılandırılmasının bir parçası olarak ihraç edilen tahvillerden kaynaklanıyor. Hedge fonlar, Arjantin’in gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) en az %3 oranında artması nedeniyle kendilerine ek ödeme yapılması gerektiğini savunarak 2013 yılı için bir ödeme hakkı talep ettiler.

Mahkeme belgeleri, 2014 yılında Arjantin’in GSYİH hesaplama metodolojisini değiştirdiğini ve bir önceki yıl için ek ödeme gerekmediğine karar verdiğini ortaya koyuyor. Davalar bu sonuca itiraz etmeyi amaçlıyordu.

Şu an itibariyle Aurelius hedge fonlarını temsil eden avukatlar mahkemenin kararına ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadı. Benzer şekilde Arjantin Ekonomi Bakanlığı da konuyla ilgili yorum yapmamayı tercih etti.

Aurelius Capital Master Ltd v Argentina başlıklı dava, ABD New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde 19-00351 dava numarasıyla görüldü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

bayathaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu