Sağlık

Biz Onların Aşkına Aşığız: Tarihteki 10 Harika Klasik Aşk Hikayesi

Tarih, bugüne kadar birbirlerine olan sevgisi zamanları ve kıtaları aşan kahramanlarla doludur. Çağlar boyunca unutulmayan bu özel insanlar, zaman zaman yeni ifade ve söylemlere dahi konu olmuştur. Yani aşka inanmasanız bile tarihte bunun tersini kanıtlayacak sayısız örnek var ve seçtiklerimiz o kadar da hayali değil…

1. Kleopatra ve Marcus Antonius

M.Ö. 30’lu yıllarda Mısır ile Roma arasında kargaşaya neden olan Marcus Antonius ile Kleopatra’nın aşkı bugün bile unutulmadı. Julius Caesar’ın ölümüyle ikiye bölünen Roma’nın doğu kısmını yöneten Marcus Antonius, bir keşif gezisi sırasında ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra ile tanışınca hayatı alt üst oldu. Bu yüzden karısını terk etti ve Roma orduları tarafından kovalandı. Ancak bu zorluk bile çiftin birbirlerinden vazgeçmesine neden olmamış, hatta ordunun takip ettiği Marcus, Kleopatra ile birlikte Mısır’a kaçmış ve çift orada intihar etmek zorunda kalmıştır. Mutsuz sonla bitse de iki aşık ölene kadar birbirlerini sevmeye devam etti! ?

2. Napolyon ve Josephine

Napolyon ile dünyanın en güzeli Josephine arasındaki aşk 1800’lü yılların başında Fransa’da yaşandı. İmparator Napolyon, Josephine’e ilk görüşte aşık oldu ancak kendini çabuk ifade edemedi. Ayrıca Josephine ilk tanıştıklarında kocasını kaybetmiş iki çocuklu bir kadındı. Onun cazibesinden etkilenen Napolyon, o zamanlar pek iyi karşılanmasa da tüm meseleleri görmezden geldi ve sonunda sevdiği kadınla evlenmeyi başardı. Her ne kadar kendisi için alışılmadık bir durum olsa da onu imparatoriçe ilan etti. Ancak Josephine hiçbir zaman Napolyon’a istediği erkek varisi veremedi ve Napolyon 13 yıl sonra kanamasına rağmen onu terk etmek zorunda kaldı. Daha sonra başka biriyle evlenip istediği varise sahip olmasına rağmen ölüm döşeğinde hâlâ Josephine’in adını anıyordu.

3. Leyla ve Mecnun

Yöresel aşk destanlarından Leyla ile Mecnun hikâyesinin 1500’lü yıllarda geçtiği sanılıyor. Aşiret reisinin oğlu Kays, başka bir aşiretin kızı Leyla’ya aşık olunca işler karışır ve annesi Leyla’yı eve kapatır. Özleminden dolayı kendini çöllerde bulan Kays, kısa sürede akıl sağlığını kaybeder ve deliye döner. Leyla’yı bu halde istemeye karar verir ancak durumunu görenler ona ‘Mecnun’ demeye başlar. Bu nedenle Leyla’nın ailesi Mecnun’u kızlarına layık görmemektedir. Ancak Leyla da Mecnun’a gizlice aşıktır ve onu çölde bulmaya karar verir. Mecnun ise halüsinasyon gördüğü için Leyla’yı tanımaz ve sonunda Leyla üzüntüden ölür. Durumu sonradan fark eden Mecnun, Leyla’nın mezarına sarılarak hayatını kaybetti.

4. Ferhat ve Şirin

Amasya’nın ünlü destanı Ferhat ile Şirin, birbirlerine ilk görüşte aşık olan iki kişiyi konu alan bir başka efsanedir. Şirin’e olan sevgisini süslediği saraylarda gösteren Ferhat, sonunda padişahın kızı Şirin’i istemeye karar verir. Ancak padişah kızdan vazgeçmek istemez ve bu nedenle Ferhat’a yerine getiremeyeceğini düşündüğü bir görev verir. Görevi dağı aşıp suya ulaşmak olan Ferhat, kararlılığıyla suya ulaşmayı başarır. Padişah bu durumu duyunca yalan haber yayar ve Şirin’in öldüğünü söyler. Bunu duyan Ferhat, haberi alır almaz yaşama sevincini kaybeder ve ölür. Ferhat’ın ölüm haberini alan Tatlı ise intihar eder. İşin sonunda uzun zamandır beklenen su köye ulaşır ancak iki sevgili ortadan kaybolur. ?

5. Pyramus ve Thisbe

M.Ö. 300’lü yıllarda Babil İmparatorluğu’nda geçen bu aşk hikâyesinin kahramanları, iki komşu çocuğu olan ancak evlenmeleri yasak olan Pyramus ve Thisbe’dir. Şehrin en güzel kızı Thisbe, sonunda sevdiği adamla kaçmaya karar verir ancak bir dağ aslanının saldırısına uğrar. Güzel kız aslandan kaçmayı başarsa da duvağını aslana kaptırır. Thisbe, aslanın ağzında kızın duvağını görünce hayatının aşkının öldüğünü düşünerek intihar eder. Yine mutsuz biten bu hikayenin sonunda iki aşık bir araya gelemez ve geri kalan taraf intiharı seçip ortadan kaybolur.

6. Tristan ve Isolde

1200’lü yıllarda İrlanda’da yaşayan Tristan, amcası Kral Mark’ın karısı Isolde’ye aşık olduktan sonra kendini bir anda entrikalarla dolu üçlü bir bağın ortasında bulur. Her iki taraf da birbirine aşık olmasına rağmen ortadaki şah yüzünden kimse duygularını tam olarak ifade edemez, hatta bunun sadece cinsel bir tutku olduğunu söyleyerek bunu inkar eder. İkilinin aşkını duyan kral, Tristan’ı öldürür. Isolde hayattayken aşkını itiraf edemese de sonunda aşkını itiraf etti ve Tristan’ın cesedinin yanında öldü.

7. Franz Kafka ve Milena Jesenska

Franz Kafka’nın ünlü eseri ‘Milena’ya Mektuplar’da her ayrıntısına yer verilen bu aşk hikayesi, mutsuz sonla bitenlerden biridir. Çünkü çift birbirine aşık olduğunda Milena evli bir kadın, Kafka ise nişanlı bir adamdı. Buhran ve bunalımlarla dolu hayatında Milena ile tanıştıktan sonra biraz da mutluluk bulan Kafka, büyük aşkına uzun yıllar mektuplar yazdı. Kocası tarafından aldatılan Milena, Kafka’ya aşıktı, Kafka da ona aşıktı ancak çift hiçbir zaman bir araya gelemedi ve bu aşk sadece birbirlerine yazdıkları satırlarda kaldı. Kafka’nın mektupları daha sonra kitap haline getirilmiş olsa da Milena’nın mektupları, onun isteği üzerine yakıldığı için hâlâ gizemini koruyor.

8. Prens Edward ve Wallis Simpson

Britanya tarihinin belki de en çalkantılı aşk hikayesi olan Prens Edward ve Wallis Simpson’ın aşkı, aşkın engel tanımadığını kanıtlayan bir efsanedir. Aşkı uğruna kraliyetten ve unvanından vazgeçen Prens Edward, Wallis Simpson için ülke değiştirdi, Amerika’ya yerleşti ve kraliyet ailesinden aforoz edildi. Bunun tek nedeni tahtın boşanmış ve dul kişilerin evlenmesine izin vermemesiydi. Wallis Simpson varlıklı bir ailenin dul eşiydi ve çiftin bir araya gelmesini engelleyen en büyük sebep Simpson’ın dul olmasıydı. Ancak Edward ve Wallis her şeye rağmen birlikte olmayı başardılar. Kraliyet ailesini üstlenen ve aşkı uğruna birçok şeye katlanan Prens Edward, ölümüne kadar aşkıyla neşeli bir hayat yaşadı. ❤️

9. John Lennon ve Yoko Ono

John Lennon ve Yoko Ono’nun aşkı ikilinin 1966 yılında bir resim sergisinde tanışmasıyla başladı. Ancak o dönemde Lennon’ın diğeriyle evli olması büyük bir sorundu. Lennon daha sonra aşık olmadığı eşinden ayrılsa da bu kez Ono bir ilişkiye hazır değildi. Yaklaşık 18 ay boyunca Ono’nun peşinde koşan Lennon, sonunda istediğini elde etti ve sevdiği kadını etkilemeyi başardı. Çift 1969 yılında evlendikten sonra mutlu, eğlenceli ve aşk dolu bir hayata başladılar. Ancak bu evlilikten 1 yıl sonra Beatles dağılmış, Ono tavuk kümesini dağıtan kadın olarak anılmaya başlamış ve 10 yıl sonra da bilindiği üzere Lennon’ın bir hayranı tarafından öldürülmesiyle bu efsane aşk sona ermiştir.

10. Frida Kahlo ve Diego Rivera

Hayatı acılarla dolu olan Frida belki de tarihin en ünlü ressamıdır. Felç geçirmesine rağmen hayata umutla bakma yeteneğini ve neşesini hiçbir zaman kaybetmeyen Frida, ne yazık ki aşk konusunda şanssızdı. Kendisinden 21 yaş büyük olan ressam Diego Rivera, kimse ona destek olmasa da hayatı boyunca sevdiği tek erkekti. 1929 yılında hayatının erkeğiyle evlenmesine rağmen Diego onu sürekli aldatıyordu ve Frida da büyük aşkından dolayı bu duruma göz yummuştu. Çünkü ona göre Diego, hayatını tek bir kadınla geçiremeyecek kadar çapkın ve karizmatik bir adamdı. Ancak 10 yıllık evliliğin ardından Frida’nın kız kardeşiyle birlikte kocasına baskı yapması ve çiftin boşanmasıyla işler değişti. Güzel ve korkunç bu fırtınalı aşk, Frida ölünceye kadar devam etmiş ve bir şekilde bugüne bıraktığı sayısız eserde kendini hatırlatmayı başarmıştır. ?

haberderepazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu