Haber

CHP’den yeni asgari ücret önerisi

Milyonların merakla beklediği minimum fiyat güncellemesi için pazarlıklar başladı.

Asgari Fiyat Tespit Kurulu, ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı.

İkinci toplantının 14 Kasım’da yapılması beklenirken, sendikalardan ve siyasi partilerden asgari fiyat senaryoları geliyor.

TÜRK-İŞ kırmızı çizgilerin 7 bin 785 TL olduğunu belirtirken, DİSK 13 bin 200 TL ile masaya oturuyor.

CHP taban fiyatın 10 bin TL’nin altına düşmemesi gerektiğini savunurken, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba bir teklif daha yaptı.

Parti merkezinde basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, şu sözleri iletti;

“Mevcut asgari ücret olan 5 bin 500 TL ile 4 bin 253 TL olan asgari ücrete göre 162 kilo pirinç, 350 kilo patates, 252 kilo bulgur, 25 kilo tavuk eti, 147 kilo az domates alabiliyor. Buradan şu sonuç çıkıyor: 4 bin 253 TL, alım gücü olarak 5 bin 500 TL’nin üzerinde”söz konusu.

“İşçinin cebine bile girmeden eriyip gitti”

“Türkiye’de 2022 yılı için asgari ücret daha önce 4 bin 253 TL olarak belirlendi. Fatura, benzin, mazot, ekmek, pirinç zamlarıyla birlikte yeni yılın ilk günü itibarıyla belirlenen asgari ücret 4 bin 253 TL” Et, süt, sebze cebine bile girmeden eriyip gitti.İsrarlı çağrılarımız ve sendikaların talepleri üzerine hükümet bu yıl ikinci kez asgari ücrete zam yapmak zorunda kaldı.Taban ücrete yüzde 29.32 zam yapıldı. Temmuz ayında asgari ücret 4 bin 253 TL’den 5 bin 500 TL’ye çıkarıldı Bu dönemde yüzde 42,35 olan resmi enflasyon rakamı asgari ücrete yansımadı.

“En az 10 bin 128 TL olmalı”

2. 6 aylık dilimde 5 ayda gerçekleşen enflasyon yüzde 14,04 ve bunun ücretlere yansıması gerekiyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı yüzde 68’lik yılsonu enflasyon beklentisi ve büyüme hızı dikkate alınarak bu esaslar çerçevesinde yeni asgari fiyatın hesaplanması gerekiyor. Hesaplamalarımıza göre hem yılın ilk 6 ayındaki eksik zam, bu yılın ikinci yarısında taban ücretin enflasyon karşısında şimdiye kadarki kaybı, hem de yıl sonu enflasyon beklentisi ve son çeyrek büyüme oranı dikkate alındığında. 2023 yılı için taban fiyat teklifimiz; en az 10 bin 128 TL olması gerekiyor.

“Vergi dilimi yüzde 10’a düşürülmeli”

Asgari fiyattan sonra ilk vergi dilimi yüzde 10’a düşürülmeli. Geçmişten kalan eksik hesaplamaları ortadan kaldırmak için vergi dilimi matrahlarının yeniden güncellenmesi gerekmektedir. Patronlarımıza da bu dönemde destek olunmalı; Patronlara verilen yüzde 5 SGK prim desteği yüzde 10’a çıkarılmalı. Yüzde 10’a çıkarılacak olan SGK prim takviyesi asgari ücrete de yansıtılmalıdır. Taban fiyat belirlenirken resmi enflasyon bilgilerinin yanı sıra büyüme oranları da dikkate alınmalı ve ekonomik büyümeden asgari ücretliye pay verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu