Haber

İsrail askeri darbenin ardından Myanmar’a silah sattı

İsrail savunma sanayisine hizmet veren Israel Aerospace Industries (IAI) ile İsrail merkezli uluslararası savunma sanayi şirketi “Elbit Systems”in, askeri darbe sonrasında 2022 yılına kadar Myanmar’a “ileri teknolojili silah satışı” yaptığı iddia edildi.

İsrail’in Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, uluslararası ambargoya ve İsrail yargısı ve hükümetinin aldığı kısıtlayıcı kararlara rağmen askeri darbe sonrasında Myanmar ile silah ticaretinin devam ettiği belirtildi.

Haaretz tarafından yayınlanan belgelerde, IAI şirketinin askeri darbe sonrasında 2022 yılına kadar Myanmar’a hava savunma sistemleri sattığı, aynı süreçte Elbit Systems’in de hava savunma silahları ve makineli tüfek satışı yaptığı vurgulandı.

Silahların İsrail’in Ashdod Limanı’ndan ayrılarak Myanmar’ın Yangon Limanı’na nakledildiği bildirildi.

Myanmar’da askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı ve ülkede yaşanan siyasi gerilim iddialarının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu.

Ordu, başta ülkenin fiili cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi olmak üzere çok sayıda yetkiliyi ve iktidar partisi liderini gözaltına almış ve bir yıl boyunca inançsızlık ilan etmişti.

Darbeden bu yana 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binin üzerinde kişi ise halen cezaevlerinde. Myanmar askeri mahkemeleri 2’si çocuk 114 siyasi tutukluya idam cezası verdi.

19 Haziran 2021’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Myanmar askeri cuntasına silah satışının durdurulması yönünde ambargo kararı talep etti. Tutukluların serbest bırakılması için çağrı yapıldı.

hanakhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu