Ekonomi

İstanbul Ticaret Odası Başkanı: Doğru adımlar sonuç vermeye başladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Seçimlerin ardından geçen 5 aylık süreçte atılan doğru adımların sonuçlarını görmeye başladık. Uygulanan para politikasının da etkisiyle kur atakları devam ediyor. Son dönemde ithalatta ciddi bir yavaşlama yaşandığını ve cari dengenin toparlanma yolunda olduğunu söyleyebiliriz.” ” yorumunu yaptı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, hükümetin Mayıs ayı sonrası uygulamaya başladığı yeni ekonomik programla birlikte makro planda yürütülen dengeleme sürecinin sonuçlarının, seçimler umut verici.

Dengeleme politikasının uygulamanın ilk 5 ayında 5 sinyal verdiğini kaydeden Avdagiç, şöyle konuştu: “Toplam ithalat Ağustos’ta yüzde 7, Eylül’de ise yüzde 15’e yakın azaldı. Dış ticaret açığı ise 2019’da sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 48 azaldı. “Ekim ayında ihracat rakamının geçen yıla göre yüzde 7,4 artarak 23 milyar dolara yaklaştığının altını çizmek isterim. İkinci gelişme ise mevduat tarafında yaşandı. TL mevduat hacmi son iki ayda 1 trilyon lira civarında artarken, KKM 350 milyar TL, döviz mevduatı ise 4 milyar dolar azaldı.” Yıllık bazda ağustos. Aynı şekilde sanayide kapasite kullanımı da yüzde 76-77 oranını korudu. Dördüncüsü, finansman giderek pahalılaşsa da ticari taraftaki kredi büyümesi tüketimden açıkça ayrılıyor. Beşinci Bilgi Aynı zamanda güç kullanımına aittir. Haziran ayındaki düşüşün ardından Türkiye’nin toplam enerji üretimi 2022 yılının aynı dönemine göre temmuz ayında yüzde 4,7, ağustos ayında ise yüzde 4,9 arttı. Aynı şekilde elektrik tüketiminin de sırasıyla yüzde 9,5 ve yüzde 5,2 arttığı görülüyor.”

Avdagiç, döviz kurlarındaki belirsizliğin ortadan kalkmasının, bozulan fiyatlama davranışlarının hızla toparlanmasına önemli katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

“Atatürk’ün askeri zaferi ekonomik zaferle tamamlama arzusu bugün hâlâ Türk tüccarlara ilham veriyor.”

TBMM’de yaptığı konuşmada Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 85. yıl dönümünde saygı ve rahmetle andıklarını belirten Avdagiç, “Milli Mücadelemizin kahraman önderi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anıyoruz. 100. yılını şükranla kutladığımız, ölümünün 85. yılında şükranla anılan Milli Mücadele, askerliği kadar üstün dehası, teşkilat ve diplomasi becerisiyle, askerinin son kalesi Anadolu topraklarıyla kazanılmıştır. Misak-ı Milli, düşmanlarımızın boğulduğu yer olmuştur. Kuşkusuz Atatürk’ün askeri zaferi ekonomik zaferle tamamlama arzusu bugün hala Türk tüccarlarına ilham vermektedir. O, Odamızın ve Meclisimizin girişindedir. Duvarda asılı olan söz, ‘Tüccar, milletin emeğine ve üretimine değer verebilmek için ellerine ve zekasına güvenilen ve bu güvene layık olması gereken insandır’ sözü iş dünyası için bir rehberdir.”

“Gazze’de bir an önce ateşkesin sağlanmasını diliyoruz”

Avdagiç, Meclis’te yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ve hava bombardımanlarının yoğunlaşarak devam ettiğine dikkat çekti. Avdagiç ise şöyle tepki gösterdi: “Bir aydır bir cinayet, bir katliam, bir vahşet insanlığın gözü önünde sergileniyor. Sicili temiz olmayan Batı dünyası bu katliam karşısında sessiz kalmaya devam ediyor. “

Avdagiç, İTO Meclisi’nin tarihi bir sorumluluğu yerine getirdiğini hatırlatarak, Gazze’yi Hiroşima’ya çeviren İsrail zulmü ve katliamını kınayan ortak bir bildiri yayınlayarak iş dünyasının “mazlumun yanında, zalimin karşısında” olduğunu gösterdiğini hatırlattı. Şekib Avdagiç şöyle devam etti: “Adaletten ve hakikatten yana duruşumuzu göstermek ve Gazze için sesimizi yükseltmek amacıyla Büyük Filistin Mitingi’nde yerimizi aldık. Bir kez daha tüm insanlığa ve vicdan sahibi tüm sorumlulara durmaya çağırıyoruz. Bu katliamı sadece Filistinli kardeşlerimizi değil, ülkemizi savunmak için yapıyoruz. İsrail’in yüreklerimizi parçalayan bu katliamını durdurmak için gösterilen her çabayı takdirle karşılıyoruz. Gazze’de bir an önce ateşkesin sağlanmasını diliyoruz.”

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, İTO Meclis toplantısının konuğu oldu. Kahramanmaraş merkezli depremi unutmadıklarını belirten Avdagiç, “İstanbul Ticaret Odası olarak depremin ilk dakikasından itibaren bölge halkının yanında olduk. Odamızın ve tüm imkanlarımızı seferber ettik. Deprem bölgesi üyelerimizin acılarını hafifletmeyi görev bildik. Bugün de bu görevlerimiz devam ediyor: Kahramanmaraş depremini unutmadık. “Hatay’ı unutmadık. Kalbimiz hâlâ bölge halkımız ve Hatay için atıyor. Normal hayata dönmek için tüm gücümüzle çabalıyoruz” dedi. – İSTANBUL

haberkirikhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu