Haber

Libya’da alıkonulan 107 mülteci serbest bırakıldı

Kuzey Afrika ülkesi Libya’nın Cezai Soruşturma Departmanı (CID), 6 Mayıs Pazartesi günü açıklama yaparak, ülkenin güneydoğusundaki bir bölgede alıkonulan, aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu en az 107 mültecinin kurtarıldığını duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Bingazi’deki CID Sözcüsü Walid Alorafi, bazı mültecilerin anlatımlarına atıfla, bu kişilerin yaklaşık 7 aydır alıkonulduklarını ve ‘Avrupa’ya gitmek istediklerini’ söyledi. Alorafi, mültecilerin Sahra altı ülkelerinden, özellikle Somali’den geldiğini belirterek, “Dün gece El Küfrah’ya bir sığınağa baskın düzenledik ve aralarında kadınların, çocukların ve vücutlarında işkence ve kurşun izleri bulunan yaşlı erkeklerin de olduğu yasa dışı göçmenler bulduk” ifadelerini kullandı.

‘BAZI MÜLTECİLERİN SAĞLIK DURUMU ÇOK KÖTÜ’

Walid Alorafi, konuya ilişkin açıklamasında, “Göçmenlerin hepsi, bazı prosedürlerin tamamlanması için yasa dışı göç kurumuna teslim edildi” ifadelerini kullandı. CID, ayrıca söz konusu gizli sığınağa yapılan baskın sonrasından da görüntüler paylaştı. Videoda göçmenlerin tutulduğu evin CID güçlerince yıkıldığı anlar kameralara yansıdı. Bazı mülteciler ise yardım çalışanları tarafından ambulanslara taşındı. Alorafi, mültecilerin sağlık durumuna ilişkin olarak bazılarının ‘durumunun çok kötü olduğunu’ söyledi.

El Küfrah, başkent Trablus’a yaklaşık 1712 kilometre mesafede yer alıyor. Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecilerin geçiş noktalarından biri olan Libya’da, 100 belediyenin topladığı rakamlara dayanan Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2023 yılının ortası itibarıyla ülkede 43 ülkeden 704 bin 369 mülteci ve göçmen bulunuyordu. Mart ayında da Libya’nın kuzeybatısında en az 65 mültecinin gömüldüğü bir toplu mezar bulunmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

karapurcekajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu