Haber

Maden sahasında acılı bekleyiş devam ediyor! Ailelerden haykırış: “Orada yaşayan kimse yok, birbirimizi kandırmayalım”

Erzincan İliç ilçesindeki altın madeni sahasında kayan toprak altında mahsur kalan 9 işçinin arama kurtarma çalışmaları yaklaşık 1000 personel ile devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarının üçüncü gününde işçilere ulaşılamazken, olayla ilgili gözaltına alınan kişi sayısı 8’e yükseldi. Yakınlarını bulma umutları sönmeye başlayan bazı ailelerin ise ağladığı görüldü. “Orada yaşayan kimse yok, birbirimizi kandırmayalım.”

9 İŞÇİ 10 MİLYON METREKÜP TOPRAĞIN ALTINDAYDI

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bulunduğu Çöpler Maden Sahasında toprak çıkarılarak istiflendi. Aralık 2010’dan bu yana altın üretiyor, 13 Şubat’ta saat 14.28’e kaydırıldı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik bir yokuştan su gibi vadiye aktı. 9 işçi geniş bir alana yayılan toprak altında mahsur kaldı.

1000 KİŞİLİK GRUPLA ARAMA YAPILIYOR

İhbar üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Ayrıca Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli’den de AFAD ekipleri de bölgeye destek olarak gönderildi. Kurtarma çalışmalarına çok sayıda gönüllü yardım kuruluşu da katıldı. Sahada AFAD, JAK, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 1000 kişi çalışıyor. Çalışmada ayrıca 5 adet drone, 2 adet kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 adet metale duyarlı radar cihazı ve 5 adet kurtarma köpeği de kullanılıyor.

SİS VE YAĞMUR ETKİLİDİR

Grubun bölgedeki çalışmaları olayın ilk gününden bu yana sürüyor. AFAD gruplarının tek sıra halinde bölgedeki arama çalışmaları da drone ile havadan görüntülendi. Ayrıca çalışmanın yapıldığı bölgede zaman zaman sisin de etkili olduğu gözlendi. Gece saatlerinde bölgede yağmur da etkili oldu. Yağmur nedeniyle kayan toprağın sıvılaşması da grupların sahada çalışmasını zorlaştırıyor. Arama kurtarma çalışmalarının üçüncü gününde işçilere ulaşılamadı.

“YAŞAYAN KİMSE YOK, BİRBİRİMİZİ SAHTELEMEYELİM”

Olayın yaşandığı günden bu yana yer altına gömülen 9 çalışanın aileleri de bölgeye geldi. Cenazede bulunan yakınlarının ailelere ayrılan alandan alınmasını bekleyen ailelerin umutlu bekleyişi sürüyor. Kurtarma çalışmalarını yürüten ekiplerden umut dolu not haberler Bekleyen aileler gözyaşı döküyor. Zaman geçtikçe ailelerin yer altında mahsur kalan yakınlarının kurtarılacağına dair umutları azalıyor. Bazı ailelerin “Orada yaşayan kimse yok, birbirimizi kandırmayalım” diye feryat ettiği görüldü.

VALİ AYDOĞDU AİLELERLE BULUŞTU

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, aileleri kriz masasında buluşmak üzere maden sahası içindeki idari binaya davet etti. Hamza Aydoğdu’nun burada ailelerle buluşarak son 3 gündeki kurtarma çalışmalarının hangi aşamada olduğu hakkında bilgi vereceği öğrenildi.

“AKCİĞERLERİMİZ YANIYOR”

Öte yandan gözyaşı döken işçilerin ailelerine Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri tarafından psikososyal destek sağlanıyor. Meslektaşları yerin altında kalan Cihat Karadağ, gazetecilere, olay anında deprem olduğunu düşünerek dışarı çıktığını söyledi. Arkadaşlarını telefonla aradığını ancak ulaşamadığını belirten Karadağ, “Yıllardır birlikte çalıştığımız ailelerimiz, canlarımız. Söyleyecek bir şey bulamıyorum, ciğerlerimiz yanıyor. Canımız yanıyor.” ciğerleri de en az onlar kadar yanıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu