İş

Minimum fiyattaki orta zam ne kadar olacak? İşte 2 farklı varsayım

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları ve asgari fiyata orta fiyat artışının ardından gözler asgari fiyata çevrildi. Peki taban fiyata ne kadarlık bir artış olacak?

Konuyla ilgili iddialarını CNN Türk’e açıklayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

Asgari ücret konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Alım, komisyonun yeniden toplanması ve asgari ücretin enflasyona düşmesi halinde düzeltmenin yapılması konusunda bize tüyolar verdi. Temmuz ayındaki ikinci buluşmasının ipuçları verildi.

Minimum ücret tarifesi toplam 15 kişi üzerinden alınır. Çalışma Bakanlığı Başkanlığı’nda işçi kesimini temsilen 5, işveren kesimini temsilen 5 kişi olmak üzere 5 kişi bulunmaktadır.

ENFLASYON KESİNLİKLE OLACAK

Burada toplantıda fiyat enflasyon verilerine göre belirleniyor. Gerekli görülmesi halinde sosyal yardım payı ilavesi yapılır. Enflasyonun belirleyici olduğu durumlarda ilk 6 aylık enflasyon, Temmuz sonrası fiyatların belirlenmesinde değerli bir rol oynuyor.

İLK 4 AY ENFLASYON YÜZDE 15,22

Ocak ayında açıklanan enflasyon oranı yüzde 6,65, Şubat’ta yüzde 3,15, Mart’ta 2,29 ve Nisan’da 2,39 oldu. Mayıs ve Haziran bir sonraki ayın 3’üne kadar açıklanacak. Buradaki 4 aylık verilere göre enflasyon yüzde 15.22’ye geliyor. Yıllık bazda yüzde 43,68’e ulaştı.

MERKEZ BANKASI’NIN BEKLENTİSİ YÜZDE 21,13

Merkez Bankası Başkanımızın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar doğrultusunda Haziran ayına ilişkin beklenti yüzde 21,13 olarak verilmişti.

İŞTE TABAN FİYATA 2 FARKLI TAHMİN!

İlk 6 aylık dönemde net taban fiyat 8 bin 506 TL, brüt 10 bin 8 TL, patrona masraf 11 bin 759 TL,

Yüzde 20 zam yapılması halinde net asgari ücret 10 bin 207 TL, brüt 12 bin 8 lira, patron masrafı 14 bin 109 TL,

Yüzde 30 zam yapılırsa net net fiyatın 11 bin 58 lira, brüt fiyatın 13 bin 9 lira, patron maliyetinin ise 15 bin 286 lira olması bekleniyor.

Asgari Fiyat Komitesi önceki dönemlerde asgari fiyattan önceki dönemlerde 3 kez toplanmıştır. Geçen yıl ve bu yıl iki kez toplanma kararı alındı. Net fiyat da belirleyici olacak.”

KAYNAK: CNN TÜRK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu