Sağlık

Aralıklı oruç diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır.

Günümüzde bir halk sağlığı sorunu haline gelen obezitenin artması sonucunda kilo verme ile ilgili birçok diyet uygulaması yapılmaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, en bilinenlerinden birinin de aralıklı oruç sistemi olduğunu belirtti. Aralıklı oruç yapmak isteyen bireyler için özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Bireye uygun aralıklı oruç formülü seçilerek tüm besin setlerinden oluşan sağlıklı bir beslenme planı hazırlanmalıdır. Bu süreçte takip edilmeli, kilo kaybı ve kan tahlillerindeki değişiklikler makul aralıklarla kontrol edilmelidir.

Aralıklı orucun pek çok çeşidi olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, en bilinenlerini şöyle sıraladı:

16:8 modeli (Zaman Kısıtlı Besleme): Bu model 16 saat açlık ve 8 saat beslenme şeklinde planlanmıştır. Geceden sabaha kadar yapılan oruç süreci ile birlikte toplam 16 saat açlık sağlanır. Yani akşam yemeği süreci en geç 19:00’da sona erdiğinde sabah ilk öğün saat 11:00’de yapılmalıdır. Sabah 19.00’dan sabah 11.00’e kadar beslenmenin durdurulduğu, normal beslenme saatinin ise sabah 11.00 ile akşam 19.00 arasında olduğu işlemdir.

5:2 modeli (Değişen Açlık): Haftanın birbirini takip etmeyen 2 günü gücün çok kısıtlandığı (500-600 kcal/gün) diğer günlerde normal beslenmeye devam edildiği işlemdir. 2 günlük kısıtlamada alınması gereken kalorinin yüzde 25’i alınır.

Ye-dur-ye modeli: Bu modelde haftada 1-2 gün 24 saat aç kalarak 5-6 gün beslenme şeklinde planlanmış bir yöntemdir. En son yemek saat 19:00’da tüketildiğinde ertesi gün saat 19:00’a kadar beslenmeye ara verilir.

Aralıklı oruç kan şekerini ve açlık insülinini düşürür

Uygulaması kolay ve zaman kazandıran aralıklı orucun kan şekerini ve açlık insülinini düşürücü etkisi olduğunu paylaşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Enerji kısıtlaması nedeniyle kilo vermeyi sağlar, kolesterol ve trigliserid düşürücü etkisi vardır. . Ayrıca 16 saat süren açlık sonucunda otofaji meydana gelir yani yeni ve sağlıklı hücreler elde etmek için vücut hasarlı hücrelerden arındırılır.

Aralıklı oruç, yorgunluğa ve zayıf konsantrasyona neden olabilir.

Aralıklı orucun kalorinin çok kısıtlı olduğu ya da beslenmenin olmadığı günlerde yorgunluk, mutsuzluk, konsantrasyon güçlüğü ve ağız kokusu gibi etkilere yol açabileceğini hatırlatan Derya Eren, “Ayrıca aralıklı oruç, aşırı yeme gibi sorunlara da yol açabiliyor. anoreksiya ve bulimia nervoza. Ayrıca intermittent fasting yapan kişilerin uzun süreli oruç nedeniyle yoğun egzersizler yapmaları uygun olmayacaktır. Orta derecede aktivite yürüyüşleri ve egzersizler daha uygun olacaktır.

Aralıklı oruç yapılmamalı;

  • hamile ve emziren anneler,
  • Gelişim çağındaki çocuk ve ergenler,
  • Vücut kitle indeksi (VKİ) 18,5 ve altında olan kişiler, yani zayıf kişiler,
  • Sporcular veya ağır antrenman yapan kişiler,
  • Düzenli ilaç kullananlar
  • Yeme bozukluğu olan bireyler
  • Tip 1 diyabetli bireyler
  • tansiyon hastaları

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habercaykara.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu