Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz. Önümüzdeki yıl sonuna kadar da Allah’ın izniyle 390 bin konutu teslim edeceğiz.”

Erdoğan, Kahramanmaraş Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Cumhur İttifakı söz veriyor ve yerine getiriyor. 1 yıl önce büyük bir felaket yaşadık. Türkiye 6 Şubat’ta büyük bir felakete uyandı. 7,7 ve 7,7 büyüklüğünde iki deprem oldu. 7.6 büyüklüğü onlara yakındı.” Binlerce artçı sarsıntıyla dünyamız etrafımızda çöktü. Bu depremler hem büyüklükleri hem de yüzeye yakınlıkları açısından yüzyılın felaketi olarak kayıtlara geçti. Yıkılan binaların yüzde 90’ından fazlasının 1999’dan önce yapılmış olması felaketin boyutunu daha da artırdı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Depremde kaybettiğimiz kardeşlerimiz. Umarım onların aziz anılarını her zaman canlı tutacağız. Bu gece idrak edeceğimiz Miraç gecesinde ölenler adına Rabbimden af ​​diliyorum. Milletleri millet yapan özelliklerden biri de sevinçleri paylaşarak çoğalmaları, acılarda birleşip acıları katlanılabilir kılmalarıdır. Hem birey hem de toplum olarak bizim için en önemli olan budur. Bazen gereklidir. Yüzyılın felaketinden sonra yüzyılın dayanışmasıyla toparlanmayı başardık. 7 bin mahalle ve köyde ağır yıkıma yol açan, bizim kadar güçlü durabilen çok az ülke ve toplum var. Mesela en gelişmiş ülkelerin bile afetler karşısında çaresiz kaldığını gördük. “Depremin birinci yıl dönümünde enkazı kaldırarak insanlara yeniden hayata tutunduklarının resmini verdik” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Geçmişten aldığımız derslerle geleceğimizi daha güvenli inşa etmenin yollarını arayacağız. Depremin ilk anından itibaren 85 milyon olarak depremzedelerin etrafında birleşen her bir vatandaşımıza şükranlarımı sunuyorum. Çok sert kış kurallarının uygulandığı saatlerde insanüstü bir çabayla deprem bölgesine ulaşan hiçbir kahramanımızı unutmayacağız. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza.” Biz de onlara teşekkür ediyoruz. Hem yakınlarını hem de geride kalanları kurtarmaya çalıştılar. Soğuğa, çamura ve diğer tüm olumsuzluklara meydan okuyarak yaptıkları fedakarlıkları anlatacak kelime bulmak mümkün değil. Allah hepsine dayanma gücü versin. Devlet olarak felaketin ilk anından itibaren ulusal ve uluslararası tüm kaynakları seferber ettik. Bölgedeydik. Kahramanmaraş’tan başlayarak 11 ili etkileyen tüm illerimizde 39 bini yıkılmış, 60 bini ise acilen yıkılması gereken 200 bin ağır hasarlı bina vardı. Bunlardan 26 bininde çok acil arama kurtarma çalışmalarının yapılması gerekti. Tarihin en büyük arama kurtarma operasyonunu gerçekleştirdik. 650 bin misyoneri deprem bölgesine görevlendirerek tüm sistemin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağladık. Çalışmaların 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemiyle yürütülmesini sağladık. Enkaz altında kurtardığımız her can umudumuzu tazeledi. Yaklaşık 3 milyon insanın acil barınma ihtiyacını çözdük. Sonrasında bölge genelinde kurduğumuz 215 bin konteyner ile daha yeterli konaklama imkanı sağladık. 3,5 milyon afetzede vatandaşımızın ulaşımını sağladık. 1,2 milyon vatandaşımızı ağırlarken 300 binin üzerinde haneye kira desteği sağladık. “Üniversite sınavında öğrencilerimizin ulaşımını sağladık.”

“Bu yıl sonuna kadar 200 bin, gelecek yıl sonuna kadar da 390 bin konutu teslim edeceğiz.”

Erdoğan: Türk Hava Yolları ile ortak yaptığımız 712 bin kargo seferiyle 33 bin tona yakın yardım malzemesini bölgeye ulaştırdık. 111 bin kişiye 989 milyon lira ödedik. Diğer çalışmalarımızla birlikte acil ihtiyaçlar için 107 milyar lirayı deprem bölgesine aktardık ve hızlı bir şekilde kalıcı konut inşaatlarına başladık. Geçtiğimiz günlerde Hatay ve Gaziantep’te kura çekimi gerçekleştirdik. Bugün Kahramanmaraş’ta evlerin kurasını çekiyoruz ve anahtarlarını teslim ediyoruz. Ayrıca Kahramanmaraş’ta 20 bin konutun inşaatı da sürüyor. Tüm anahtarları teslim edene kadar gece gündüz durmayacağız. Anahtarları yarın Şanlıurfa’da, perşembe günü Adıyaman’da kura ve anahtar teslim törenleriyle vatandaşlarımıza vereceğiz. Hedefimiz yıl sonuna kadar 200 bin konutu vatandaşlarımıza teslim etmek. Allah’ın izniyle önümüzdeki yılın sonuna kadar 390 bin konutu hizmete sunacağız. “Herkesin kalbinin güzelliğini sağlayacağız” dedi. – KAHRAMANMARAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu