Ekonomi

“Faizler ne kadar düşerse enflasyon o kadar düşer”

CNN International’da Becky Anderson’ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sürecinden dış politikaya birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

– Son 20 yılda girdiğiniz her seçimi rahatlıkla kazandınız, seçimlerde rekorlar kırdınız. Türkiye tarihinde ilk kez bir seçim ikinci tura kaldı. “Şu an ne kadar rahatsınız?” sorusuna ise, “Önümüzdeki Pazar günü yapılacak seçimlerde halkımın yüzde 90’lara varan güçlü bir seçmen katılımının olduğunu güçlü Türk demokrasisini göstereceğine inanıyorum” dedi. . Bu çok değerli bir katkı. Dünyada eşi benzeri yok. Bu seçimlerden ümidimdir, milletimin bizleri yanıltmamasını temenni ederim.”

– “ABD Lideri Joe Biden’ın seçim kampanyasında kendisine otokrat dediği için kendisini kınadığını” hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tıbbi değil ikinci cins diktatör olan insan diktatör olur mu? Artık gerçek bu. Cumhur İttifakı 322 milletvekili ile meclise girecek ve bu adamın lideri ikinci türden birinci çıkacak.Bu nasıl bir diktatörlük?” söz konusu.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeniden seçilirseniz Biden yönetimiyle çalışır mıydınız?” “Hiç şüphem yok. Biden Bey ile de çalışacağım. Biden değişirse yerine kim gelirse onunla çalışırım.” yorumunu yaptı.

“Dünyada birbirimize ihtiyacımız var”

– Batı’nın Rusya’nın Ukrayna ihtilafına yönelik tutumuna katılmadıklarını ve bu konuda “Batı’nın provokasyona dayalı bir politika izlediği” sözlerini hatırlatarak, “Ukrayna’ya büyük çaplı askeri ve mali yardım gönderilmesi provokasyon anlamına mı gelir? Burada yanlış mı yapıyor?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

– “Şu anda Batı bu noktada dengeli bir yaklaşım sergilemedi. Yani Rusya gibi bir ülkeye dengeli yaklaşmak çok daha doğru olabilirdi. Yani Batı da aynısını yapmalıydı, sadece Sayın Putin ile ilişkilerimi geliştiriyorum.Çünkü dünyada birbirimize ihtiyacımız var.Bu noktada Sayın Putin ile Batı’daki her ülkeyle nasıl görüşüyorsam aynı biçimde görüşüyorum.Bir- bire bir form örneğin Karadeniz Tahıl Koridoru’nda sadece Batı’nın değil Afrika ülkelerinin de ihtiyaçlarını karşılamaya geldik.Bakın şu anda Sayın Bey ile görüşüyoruz “İki ay daha uzattık” itibaren . Bu nasıl çalıştı? Sayın Putin ile olan özel ilişkilerimiz sayesinde oldu.”

– Sinan Ogan’ın ikinci turda belirleyici olacağı argümanları sorulduğunda Erdoğan, ‘Ben bu şekilde müzakere etmeyi seven biri değilim’ dedi.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “İsveç, terör örgütlerinin Türkiye’deki uzantılarının İsveç’te ve Stockholm sokaklarında serbestçe dolaşmasına izin verdiği sürece İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakamayız. Buna hazır değiliz çünkü bir NATO ülkesi teröre karşı mücadelede güçlü bir duruş sergilemelidir.” söz konusu.

1 milyon mülteciyi geri göndermeyi hedefliyoruz

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 1 milyon mülteciyi Suriye’ye iade etmeyi hedeflediğini söyledi. Türkiye’nin mültecilerin geri dönüşünü kolaylaştırmak için savaştan zarar gören ülkenin Türk kontrolündeki bölgelerinde altyapı ve evler inşa ettiğini kaydeden Erdoğan, “Türk STK’ları, buradaki mültecilerin geri dönebilmesi için Suriye’nin kuzeyinde yerleşim yerleri inşa ediyor. Bu süreç çoktan başladı. 1 milyon mülteciyi vatanlarına dönmeleri için teşvik ediyoruz.” ifadeleri kullandı.

“Sınırlardan ülkemize yönelik sürekli terör tehdidi var”

– Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Suriye’de Türk askerinin varlığı sorulduğunda, Suriye’nin kuzeydoğusundaki terör örgütü YPG’ye atıfta bulunarak, “Putin ile dostluğum sayesinde kuzeyde terörle mücadelemizde bir kapı açabileceğimizi düşündük. Yakın iş birliği ve dayanışmayı gerektiren Suriye. Bunu yapabilirsek Suriye’de uzlaşmamızda bir sorun görmediğimi söyledim.” söz konusu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığını sürdüreceğini belirten Erdoğan, “900 kilometreden fazla bir sınırımız var ve bu uçlardan ülkemize her zaman terör tehdidi var. Sınırda askeri varlığımızın olmasının tek sebebi de bu. terörle mücadele etmek, tek sebebi bu.” açıklama yaptı.

“Attığımız adımların sonuçlarını gördük”

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimi kararını CNN’e verdiği röportajda savundu ve şimdiden olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Erdoğan, faiz oranları ile enflasyon arasında pozitif bir ilişki olduğuna dair bir tezim var. Faiz oranları ne kadar düşük olursa enflasyon o kadar düşük olur. Attığımız adımların sonuçlarını gördük” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu