Haber

Yüksel Mansur Kılınç: Yasalarımıza göre Sedat gibi Hususi Harp Bölüğü kurulamaz. Suç İşleyen Paramiliter Bir Yapının İlanı Yapılamaz. Ticaret…

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TV100 kanalı Uğur Dündar’ın programına konuk olduğu sırada SADAT reklamlarının yayınlanmasına ilişkin, “Yasalarımıza göre SADAT gibi özel harp şirketi kurulamaz. yurt içi ve yurt dışı suçtur” diyen “Suç işleyen paramiliter yapının reklamı yapılamaz. Ticaret Bakanlığı’nı ve RTÜK’ü görevlerini yapmaya davet ediyoruz” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu dün TV100 kanalında Uğur Dündar’ın programına konuk olurken, Yüksel Mansur Kılınç SADAT reklamlarının yayınlanmasına sert tepki gösterdi. Kılınç, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bir savaş şirketi olan SADAT’ın hukuka aykırı olduğunu belirterek, Ticaret Bakanlığı ve RTÜK’ü görevlerini yapmaya çağırdı.

Kılınç’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“Yasalarımıza göre SADAT gibi özel harp şirketi kurulamaz. SADAT’ın yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri hatadır. Suç işleyen paramiliter yapının reklamı yapılamaz. Ticaret Bakanlığı’nı ve RTÜK’ü görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. .”

Kılınç, 18 Nisan ve 24 Kasım 2022 tarihlerinde SADAT’ta TBMM Başkanı’na sunduğu soru önergesinin fotoğraflarını da sosyal medya hesabından paylaştı.

Kılınç, 18 Nisan 2022’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Son yıllarda sıkça gündeme gelen Uluslararası Savunma Müşavirlik A.Ş. (SADAT) hakkında yeni tezler gündeme geldi. Bilindiği üzere Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, SADAT yöneticileri, 2016-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış İlişkiler Başdanışmanı olarak görev yapan Adnan Tanrıverdi, Politikalar Kurulu Üyeliği ve Adalet Savunucuları Derneği Stratejik Araştırmalar Derneği’nin kurucusu ve başkanıydı. Merkezi (ASSAM) ve Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER).

BU FAALİYETLERİN ÜLKEMİZİN GÜVENLİĞİNİ VE GÜVENLİK KURUMLARIMIZI İLGİLENEN ALANLARI İÇERDİĞİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ İDDİALAR VAR.

SADAT Başkanı Adnan Tanrıverdi’nin, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu üyesi olarak görev yaptığı yılların da yer aldığı faaliyetleri, “Gölge Ordu-SADAT’ın Perdesi Kalkıyor” kitabında da yer aldı. SADAT ve ASSAM’ın yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü faaliyetlerin Cumhuriyetimizin ve Anayasamızın temel niteliklerine aykırı olduğu, bu faaliyetlerin ülkemizin güvenliğini ve güvenlik kurumlarımızı ilgilendiren alanları kapsadığına dair değerli argümanlar bulunmaktadır.”

Kılınç, Oktay’a şu soruları sordu:

“Kurucuları ve yöneticileri arasında Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen askerler bulunan SADAT hakkında soruşturma açıldı mı?

SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi’nin Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyeliğine atanmadan önce FETÖ/PDY ile bağlantılı olup olmadığı araştırıldı mı?

2017-2020 yılı ortasında Milli Savuma Üniversitesi Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına öğrenci alımı için oluşturulan mülakat komisyonlarında SADAT, ASSAM ve ASDER’den kaç emekli asker görev aldı?

Başkenti İstanbul olan, resmî dili Arapça olan, ayrı bayrağı ve anayasası olan ASRİKA adlı yeni bir devlet yapılanmasını savunan SADAT ve ASSAM’ın kurucuları, üyeleri ve eğitmenleri ne amaçla yola çıktılar?

2017-2020 yılı ortalarında Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksekokulu ile Harbiyeli alımı için yapılan görüşmelerde FETÖ okullarından mezun olan öğrencilere yönelik olumlu görüş verildiği, bazı öğrencilere ayrımcı sorular sorulduğu, komisyonun düzenli askeri üyeleri sivil üyeler tarafından tehdit edildi. Araştırıldı mı?

Yüksek Askeri Şura’da terfi ve emekliliklerde komutanların hazırladığı liste yerine SADAT’ın hazırladığı ‘Yeşil-Kırmızı-Beyaz’ şeklinde listelerin dikkate alındığı tezleri doğru mu? Bu tezler araştırıldı mı?

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN) gibi kamu kurumları ve resmi dili Arapça olan başkent İstanbul, farklı bir bayrak ve anayasa , ARİKA adıyla yeni bir devlet yapısı. Savunmacı, alan tahsisi ve sponsorluk adına SADAT’a hangi gerekçelerle maddi destek verdi?

SADAT’ın ülkede eğitim kampları var mı? Varsa bu kamplar nerede? Bu kamplarda hangi faaliyetler gerçekleştiriliyor?

SADAT’ın hangi ülkelerde askeri eğitim kampları var? Bu kamplarda hangi eğitimler veriliyor?

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Üyesi Adnan Tanrıverdi’nin de aralarında bulunduğu Sudan, Ürdün ve Kenya başta olmak üzere SADAT tarafından verilen ‘özel harp’ kapsamındaki eğitimler, İdari Konsey’in kurucusu ve Başkanı, Cumhurbaşkanı’nın bilgisi dahilinde miydi? SADAT’ın yabancı ülkelerdeki ‘özel harp’ eğitim faaliyetleri devletin güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının onayı ile mi yürütüldü?

SADAT’ın Suriye’deki faaliyetleri ve Suriye’deki yabancı terörist savaşçılara silah ve teçhizat gönderdiği iddiaları araştırıldı mı?

SADAT’ın video paylaşım sitesi Youtube’da yayınladığı tanıtım videosunda, şirket personelinin TSK’da görev yaparken çekilen görüntüleri kullandığı belirlendi. TSK’da eğitim videolarının şirket tanıtımında kullanılmasına yetkililer onay verdi mi? Söz konusu görüntüler yetkililerin onayı olmadan kullanılmışsa, kaldırılmaya çalışılmış mıdır?”

Kılınç, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması talebiyle 24 Kasım 2022’de SADAT’a ilişkin soru önergesinde şunları söyledi:

“SADAT Uluslararası Savunma Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ana sözleşmesi 2012 yılında tescil edilerek 28 Şubat 2012 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Ticaret Sicilinde SADAT’ın kuruluş ilanının ‘Amaç ve Konu’ bölümünde yer almaktadır. Gazete: ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çıkarlarını gözetmek, ihtiyaç sahibi dost ülkelere savunma danışmanlığı, güvenlik güçlerinin teşkilatı (organizasyon, malzeme ve personel), güvenlik güçlerinin eğitimi (ilgili ülkede, Türkiye veya üçüncü ülkeler), güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacağı silahlar, İlgili ülke, Türkiye ve üçüncü ülkelerden mühimmat, teçhizat, giyecek ve gıda maddelerinin üretimi, alım satımı, temini ve temini için ihaleler açmak, ihalelere girmek, vermek. Güvenlik güçlerinin ihtiyacı olan her türlü elektriği teklif etmek, teklif almak, ithal ve ihraç etmek.Elektronik, yazılım, donanım, m. bakım ve servis hizmetleri, güvenlik güçlerinin mevcut silah ve malzemelerinin değiştirilmesi. silahlı kuvvetlerinin barınması ve eğitimi için gerekli tesislerin modernizasyonu ve inşası.’

“ŞİRKETİN AMACI İSLAM DÜNYASININ DÜNYA SÜPER GÜÇLERİ ARASINDA DOĞRU YERİNİ ALMASINA YARDIMCI OLMAK, AYNI ANDA KENDİNE YETEN ASKERİ GÜÇ OLARAK YARDIMCI OLMAKTIR.”

SADAT AŞ’nin internet sitesinde yer alan şirketin amacı, stratejik müşavirlik, özel savunma alanlarında hizmet vererek İslam ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam alemi için yeterli ortamı oluşturmaktır. ve silahlı kuvvetlerin ve iç güvenlik güçlerinin uluslararası arenada örgütlenmesine yönelik güvenlik eğitimleri ve teçhizatı. Askeri bir güç olarak dünyanın büyük güçleri arasında hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır’.

“SOKAK HAREKETLERİ HAREKETLERİ VE GİZLİ HAREKAT TEKNİKLERİ KARIŞTIRMA SAVAŞI KURSU SONUNDA OLUP, KURS SONUNDA SERTİFİKA VERİLECEĞİ BELİRTİLMİŞTİR”

Şirketin SADAT AŞ’nin internet sitesinde sunduğu kurs programları, kara, deniz ve hava harekatı, keskin nişancılık, savunma, imha, düzensiz harp, tek muharebe, tank avcılığı, topçu ve havan ileri gözetleme; Bunlardan sabotaj, baskın, pusu, imha, suikast, kurtarma ve adam kaçırma, terör, sokak hareketleri ve bilinmeyen harekât teknikleri düzensiz harp kursu sonunda kazandırılacak beceriler arasında sayılıyor ve sertifika sahibi olunduğu belirtiliyor. kursun sonunda verilir.

Kılınç, Bakan Muş’a şu soruları da yöneltti:

“Bakanlığınız, ilgili ülkede, Türkiye’de veya üçüncü ülkelerde yasa dışı savaş ve güvenlik güçlerinin eğitimi faaliyetlerinde bulunan SADAT AŞ’ye hangi mevzuata göre kuruluş izni verdi?

SADAT AŞ’nin kuruluşunun duyurulduğu 28 Şubat 2012 tarihinden önce Türkiye dahil ilgili ülkelerde düzensiz harp, güvenlik güçlerinin eğitimi dahil olmak üzere ülkemizde SADAT AŞ ile aynı alanlarda faaliyet gösteren şirket var mıydı? Varsa bu firmaların sayısı nedir?

28 Şubat 2012 tarihinden sonra SADAT AŞ ile birebir alanlarda aynı faaliyetleri yürütmek üzere kurulan ve Bakanlığınızca kuruluşu onaylanan şirket veya şirketler var mı? Evet ise, kaç tane?

Son 10 yılda uluslararası arenada veya ülkemizde güvenlik kuvvetlerinin eğitimi, savunma ve askeri alanlarda danışmanlık faaliyetlerinde bulunmak üzere kuruluşunuz için Bakanlığınıza başvurup da kuruluş başvurusunda bulunan firma veya firmalar var mı? Bakanlığınızdan kuruluş izni alamadınız mı? Varsa, söz konusu şirketlere kuruluş izni vermeyen Bakanlığınızın ilişkileri nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu